`...Berjuanglah wahai Ansorullah Dengan matlamat daulah Islamiyah Berkorbanlah wahai yang beriman Dengan harta dan segenap kepunyaan...`

[ Selamat Datang ]

Anda Merupakan Pelawat Ke

[ Mursyidul Am ]
[ Waktu ]
[ Kalender Hijri ]
{ Daulat Tuanku }
[ Live Traffic ]
[ DPPPJS ]

DPPPJS

[ Pesanan Anda ]

Free chat widget @ ShoutMix
[ Gambar Hari Ini ]
[ Video Hari Ini ]

[ TranungKite ]
 • [ Harakah Daily ]
 • [ PAS Selangor ]
 • [ Laman PAS ]
  [ Powered by ]

  A© MBH ArtD'Sign

  Ahmad Za'im

  Free Blogger Templates

  BLOGGER

  “Sesungguhnya Kami pernah membentangkan amanah kepada langit, bumi, bukit-bukau, gunung-ganang, lalu mereka tidak bersedia untuk memikulnya dan merasa terlalu berat, dan manusia sedia untuk memikulnya, sesungguhnya ia sangat zalim lagi sangat jahil”

  >> Kepimpinan PAS Pusat 2007 - 2009
  >> Paparan Terkini
  Ketegasan Pemuda PAS Negeri Selangor Perlu Dicontohi
  Sunday, July 27, 2008
  Saidah Hairan
  Mon | Jul 14, 08 | 1:06:13 pm MYT


  Ketegasan Pemuda PAS Negeri Selangor membantah kehadiran ratu dangdut, Mas Idayu dan ratu rock, Ella ke konsert sempena pertandingan bola sepak Piala Sultan Selangor pada 6 Julai lalu perlu diteladani oleh seluruh ahli PAS tanpa mengira status dan jantina.

  Demikianlah, satu tugas dan tanggungjawab berat terpaksa dipikul oleh Ketuanya, Ustaz Sallehen Mokhyi untuk menghantar memorandum kepada Menteri Besar Selangor, Tan Sri Abdul Khalid Ibrahim.

  Penyerahan memorandum kepada Kerajaan baru Selangor yang ditadbir oleh Pakatan Rakyat itu menimbulkan kontroversi yang sengaja diperbesarkan oleh pihak media. Jika memorandum tersebut dihantar kepada Menteri Besar daripada Umno biasanya pihak media tidak mahu menyelitkan berita bantahan dalam akhbar masing-masing.

  PAS sentiasa mengajar ahlinya berfikiran terbuka. PAS bukan saja menjadi pembangkang kepada kerajaan tetapi ahli mereka juga di beri kebebasan untuk mengingatkan pimpinan mereka jika tersilap langkah.

  Inilah uniknya PAS tidak seperti Umno di mana ahli mereka yang seolah-olah dididik menjadi pak turut atau pak angguk.

  Suatu ketika dahulu banyak pihak melebelkan Pemuda PAS mempunyai semangat tak ubah seperti 'Pepsi Cola' apabila digoncang baru mengeluarkan buih dan menyembur. Semangat 'Pepsi Cola' itu sebenarnya tidak wujud dalam kelompok Pemuda PAS Selangor.

  Keberanian mereka tidak menanti arahan daripada pimpinan tertinggi Pemuda di peringkat Pusat. Walaupun Selangor sudah ditadbir oleh PAS, KeADILan dan DAP, tindakan 'check and balance' sewajarnya diteruskan supaya kepincangan dan penyelewengan tidak berlaku.

  Inilah perlunya pengawasan dan pemantauan daripada Pemuda PAS Selangor. Pemuda merupakan sayap kanan parti perlu agresif dan aktif tanpa menunggu arahan demi arahan.

  Penyerahan memorandum kepada Menteri Besar berhubung kehadiran artis dangdut dan rock merupakan satu 'amaran' daripada Pemuda PAS supaya kelalaian itu tidak berulang.


  Apa yang pasti Pemuda PAS Selangor tidak membantah hiburan begitu juga PAS.

  Mereka hanya mahu kerajaan Selangor membatalkan kehadiran Mas Idayu serta Ella dan diganti dengan artis yang lebih bersopan seperti Aikil Hayy, M Nasir dan Mawi.

  Malangnya perkara itu tidak berlaku. Memorandum daripada Pemuda PAS terbiar begitu tanpa ada tindakan susulan daripada pihak kerajaan Selangor. �

  Sekali lagi Ustaz Sallehen terkilan kerana kenyataan Menteri Besar untuk membawa Pemuda PAS menghadap Tuanku Sultan tidak dilaksanakan.
  posted by Pemuda @ Sunday, July 27, 2008   0 comments
  Friday, July 11, 2008

  JAMBORI AMAL SELANGOR KE-16

  Pada: 25 - 27Julai08 (Jumaat, Sabtu, Ahad)

  Tempat: Pantai Kelanang, Morib, Banting Selangor.


  Aktiviti: Kawad, acara survival, sukaneka, persembahan, Gotong-royong.


  Sebarang pertanyaan, sila hubungi 012-9127583(Hud) atau 019-3887045 (Anuar) atau 016 2428212@0192446544 (Za'im)

  Sehubungan dengan itu, kami membuka peluang kepada sesiapa yang ingin menyertai aqiqah dengan bayaran RM320.00 satu bahagian.
  posted by Pemuda @ Friday, July 11, 2008   0 comments
  Penjelasan Dr Hatta Berkenaan Protes
  Wednesday, July 09, 2008
  KUALA LUMPUR,9 Julai (Hrkh) -Pengerusi Jawatankuasa Himpunan Protes Turun Sejuta Rakyat, Dr Hatta Ramli menyampaikan permohonan maaf secara rasmi kepada semua penyokong Pakatan Rakyat atas insiden yang berlaku dalam himpunan tersebut.

  "Sebagai penganjur, saya memohon maaf kiranya ada yang tidak menepati kehendak dan selera peserta Himpunan," katanya ketika ditemui Harakahdaily di lobi parlimen semalam.

  Sungguhpun begitu, beliau menjelaskan bahawa pihak Protes telah pun menyediakan garis panduan bagi memastikan program tersebut dijalankan secara tertib serta mencapai matlamat.

  Mengulas mengenai insiden penyanyi kumpulan Carburator Dung, Alak, Hatta berkata pengerusi program persembahan, Hishamuddin Rais telah memohon maaf secara terbuka sebaik sahaja situasi tersebut berakhir.

  "Kita telah berjaya mengawal rasa tidak senang yang timbul apabila Hishamudin mengambil tanggungjawab menyatakan permohonan maaf atas apa yang berlaku," katanya.

  Apa yang penting ujarnya, Protes dianjurkan meliputi seluruh lapisan rakyat yang mencakupi pelbagai latar belakang bangsa, agama dan minat.

  "Ini isu rakyat, dengan sebab itu kita menyediakan pelbagai program seperti tarian singa, tarian gendang, dikir barat dan sebagainya.

  "Tetapi kumpulan dikir barat dan nasyid telah menarik diri pada saat akhir dengan alasan pengumuman kerajaan bahawa perhimpunan tersebut dianggap sebagai tidak mendapat permit," ujarnya lagi.

  Sungguhpun begitu, Hatta yang juga merupakan Bendahari PAS menegaskan bahawa agenda lain berjalan lancar setelah keadaan kembali tenang terutamanya acara kemuncak Himpunan iaitu Ceramah Perdana pemimpin Pakatan Rakyat pada sebelah malam.

  Beliau turut melahirkan kekesalan serta kecewa dengan tindakan pihak berkuasa iaitu polis dan tentera yang melancarkan kempen antimidasi (gangguan).

  "Mereka membuat pengumuman tentang latihan bersama antara tentera dan polis di premis perhimpunan dirancangkan, serta mengadakan sekatan-sekatan jalan raya di seluruh jalan menuju ke lokasi perhimpunan.

  "Ia secara tidak langsung telah menjejaskan kehadiran pengunjung yang berhasrat mahu menunjukkan rasa protes pada isu kenaikan harga minyak.

  "Inilah perhimpunan yang terbesar berjaya dianjurkan Protes selepas siri-siri perhimpunan Protes sebelum ini dibuat di beberapa premis," katanya.

  Hatta juga merakamkan penghargaan kepada semua pihak yang memberikan kerjasama dan terlibat dalam menjayakan program tersebut. - mks._
  posted by Pemuda @ Wednesday, July 09, 2008   0 comments
  >> Previous Item
  >> Download
  • Borang Muhasabah Bulanan
  • Hatiku Milikmu [Cerpen]
  • Seindah Mawar Berduri [Cerpen]
  >> Archieve
  >> Kami Peduli
  Link 1
  Link 2
  Link 3
  Link 4
  Link 5
  Dewan Pemuda PAS Petaling Jaya Selatan 2008
  :: Menuju Negara Berkebajikan | PAS For All ::
  © Hakcipta Terpelihara 2008